Всеукраїнське об’єднання «ЗАХИЩЕНА МЕДИЦИНА»
Допомога чекає!





Опитування
З яких питань Ви найчастіше звертаєтеся до юристів?
з ліцензування медичної практики
щодо підготовки до акредитації медичних закладів
щодо розв’язання конфліктів з пацієнтами
з інших питань
Голосувати  Результати

 

 

Активісти запропонували власну Концепцію реформування системи держзакупівель ліків

07 вересня 2015

В Українському кризовому медіа-центрі 03 вересня 2015 року відбувся тематичний круглий стіл, на якому громадські активісти спільно з юристами представили МОЗ України та народним депутатам Концепцію реформування системи державних закупівель ліків.

На даному заході громадські активісти, серед яких Голова правління «Центру протидії корупції» Віталій Шабунін, Голова правління БФ «Пацієнти України» Дмитро Шерембей, відзначили, що запропонована ними Концепція реформування системи державних закупівель передбачає уніфіковану систему документації для всіх регіонів і знищення багатьох корупційних механізмів. Пропонується знизити бюрократичне навантаження, усунути прогалини у регулюванні, а також забезпечити прозорість і обґрунтованість прийнятих рішень. Крім того, йдеться про реформування галузевих стандартів, тобто формулярів, стандартної медичної допомоги та протоколів.

«Це корисний документ, який буде застосований Міністерством охорони здоров'я для формування узгодженої стратегії реформування, - запевнив заступник Міністра охорони здоров'я Ігор Перегінець. - Усі матеріали будуть оброблені робочою групою МОЗ, яка зараз формується. Міністерство здатне зробити все можливе для реформування системи державних закупівель, а довести це для нас є справою честі», - додав він.

Додатково, представник відомства нагадав громадськості, що перші кроки в цьому напрямку МОЗом уже були зроблені. У Міністерстві працюють над створенням робочої групи, до складу якої увійдуть міжнародні фахівці, чиї напрацювання ляжуть в основу нових підходів до планування, закупівель, управління, складування, фармнагляду.

«Цього року ми почали процес формування нових підходів до Національного переліку життєво необхідних лікарських форм, який заснований на модельному переліку ВООЗ, - підкреслив Перегінець. - Цей перелік допоможе спростити і зробити прозорим процес формування номенклатур, це фундаментальна річ, яка необхідна для планування закупівель. Є розпорядження з адаптації та приведення в порядок клінічних протоколів за національними програмами, Міністерство підготувало наказ щодо впровадження електронної системи управління запасами лікарських засобів на місцях для реального обліку та аудиту. Вже з кінця вересня ключові міжнародні партнери будуть працювати з МОЗ за двома напрямками: реєстрація лікарських засобів та державні закупівлі. З нами зараз працюють експерти програми ООН, які допомогли вже зараз сформувати більш прозорі принципи державних закупівель, документації конкурсних торгів. Тобто зміни, що стосуються проведення закупівель, відчутні вже в цьому році. У наступному році, сподіваюся, нові правила запрацюють повною мірою».

За результатами проведення круглого столу автори Концепції висловили сподівання, що розроблений документ стане основою для законопроекту «Про деякі питання визначення предмета закупівель, який використовується в централізованих і регіональних державних закупівлях лікарських засобів і медичних виробів», а також низки підзаконних нормативно-правових актів.

По материалам: Пресс-служба Минздрава Украины

Комментарии (0)

Оставить комментарий

Отправить
Яндекс.Метрика