Всеукраїнське об’єднання «ЗАХИЩЕНА МЕДИЦИНА»
Допомога чекає!





Опитування
З яких питань Ви найчастіше звертаєтеся до юристів?
з ліцензування медичної практики
щодо підготовки до акредитації медичних закладів
щодо розв’язання конфліктів з пацієнтами
з інших питань
Голосувати  Результати

 

 

Додатковий імпортний збір не буде сплачуватися за фармацевтичну продукцію

09 січня 2015

На сайті Верховної Ради України оприлюднено Закон України від 28.12.2014 р.. №73-VIII «Про заходи щодо стабілізації платіжного балансу України відповідно до статті XII Генеральної угоди з тарифів і торгівлі 1994» (далі — Закон№73).

Так, Законом передбачено тимчасово, строком на 12 місяців ввести додатковий імпортний збір на ряд товарів, що ввозяться на територію України, за такими ставками:

• 10% для товарів, що класифікуються в товарних групах 1 – 24 згідно з Українською класифікацією товарів зовнішньоекономічної діяльності (УКТЗЕД);

• 5% для товарів, що класифікуються в товарних групах 25 – 97 згідно з УКТЗЕД;

• 10% для товарів, що ввозяться на територію України громадянами.

Відповідні ставки не будуть застосовуватися до життєво необхідних товарів. Згідно ст. 5 Закону №73 до таких товарів відноситься і фармацевтична продукція, сполуки, що використовуються для її виготовлення, які не виробляються в Україні і класифікуються за товарними групами 28, 29, 30 УКТЗЕД, перелік яких затверджується Кабінетом Міністрів України. В даний даний перелік затверджено постановою КМУ від 17.11.2004 р.. №1568.

До життєво необхідних товарів також відносяться: медичні вироби для проведення гемодіалізу та лікування онкологічних хворих за переліком, встановленим КМУ (зараз не затверджений), а також товари та/або предмети, оплачені за рахунок грантів (субгрантів), наданих відповідно до програм Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією в Україні, які виконуються відповідно до закону.

Однак у підготовленому до другого читання законопроекті№1562 до життєво необхідних товарів також віднесені вироби медичного призначення наступних підгруп, які класифікуються згідно з УКТЗЕД:

• підгрупа 3822 — реагенти діагностичні або лабораторні на підкладці і приготовлені (готові) діагностичні або лабораторні реагенти на підкладці або без неї, крім товарів товарної позиції 3002 або 3006; сертифіковані еталонні матеріали»;

• підгрупа 9018 — «Прилади й пристрої, що застосовуються в медицині, хірургії, стоматології або ветеринарії, включаючи сцінтографічную апаратуру та іншу електромедичної апаратуру, а також апаратуру для дослідження зору»;

• підгрупа 9021 — «Пристрої ортопедичні, включаючи хірургічні пояси та бандажі; шини та інші пристрої для лікування переломів; штучні частини тіла; слухові та інші пристосування, які носять на собі, з собою або імплантуються в тіло, щоб компенсувати недолік (дефект) органа чи фізичну ваду».

Відповідно до ст.6 Закону №73 документ набуде чинності з моменту опублікування рішення Уряду щодо завершення консультацій з міжнародними фінансовими організаціями.

Джерело: Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»

Комментарии (5)

Оставить комментарий

Отправить
Яндекс.Метрика