Всеукраїнське об’єднання «ЗАХИЩЕНА МЕДИЦИНА»
Допомога чекає!





Опитування
З яких питань Ви найчастіше звертаєтеся до юристів?
з ліцензування медичної практики
щодо підготовки до акредитації медичних закладів
щодо розв’язання конфліктів з пацієнтами
з інших питань
Голосувати  Результати

 

 

Внесено зміни до Закону щодо надання домедичної допомоги

13 травня 2015

Верховна Рада ухвалила в першому читанні проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо організації надання домедичної допомоги» (№ 1516). За дане рішення проголосував 241 із 312 народних депутатів, зареєстрованих у сесійній залі.

Даним Законопроектом передбачено внести зміни до Закону «Про екстрену медичну допомогу», якими визначаються особи, які не мають медичної освіти, але за своїми службовими обов’язками повинні володіти практичними навичками надання домедичної допомоги і зобов’язані в разі необхідності її надати: рятувальники, працівники пожежної охорони, працівники органів та підрозділів міліції, фармацевтичні працівники та інші особи; працівники підприємств, установ і організацій незалежно від форм власності та підпорядкування, призначені відповідальними за надання домедичної допомоги за місцем роботи. Кількість працівників визначається за нормами та на умовах, що встановлюються Кабінетом міністрів.

Порядок підготовки та підвищення кваліфікації з надання домедичної допомоги осіб, які зобов’язані її надавати, а також умови оплати навчання визначаються Кабміном.

Підготовка і підвищення кваліфікації осіб, які зобов’язані надавати домедичну допомогу, здійснюється із збереженням за ними місця роботи, займаної посади і середньої зарплати.

Законопроектом передбачено, що кожна особа, яка зобов’язана надавати домедичну допомогу, на своєму робочому місці забезпечується аптечкою домедичної допомоги. Аптечка комплектується лікарськими засобами і медичним обладнанням за переліком, визначеним центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері охорони здоров’я, за рахунок коштів підприємств, установ та організацій.

Для створення серед населення ресурсу осіб, здатних надати домедичну допомогу, стандартами середньої, професійно-технічної і вищої освіти передбачено набуття теоретичних знань і практичних навичок учнями та студентами.

Державний нагляд (контроль) за організацією надання домедичної допомоги здійснює центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері охорони здоров’я, та його територіальними органами шляхом проведення планових або позапланових перевірок відповідно до Закону «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності».

Посадові і службові особи підприємств, установ, організацій, у тому числі навчальних закладів, винні в порушенні встановлених законодавством вимог щодо організації надання домедичної допомоги, несуть відповідальність згідно із законом.

За матеріалами: УНІАН

Комментарии (0)

Оставить комментарий

Отправить
Яндекс.Метрика