Всеукраїнське об’єднання «ЗАХИЩЕНА МЕДИЦИНА»
Допомога чекає!





Опитування
З яких питань Ви найчастіше звертаєтеся до юристів?
з ліцензування медичної практики
щодо підготовки до акредитації медичних закладів
щодо розв’язання конфліктів з пацієнтами
з інших питань
Голосувати  Результати

 

 

В Україні планують запустити пілотний проект з регулювання цін на інсулін

30 червня 2015

Згідно з рішенням Уряду вже з 1 грудня 2015 року розпочинається пілотний проект щодо запровадження державного регулювання цін на реалізацію препаратів інсуліну.

Урядовий документ був розроблений Міністерством охорони України згідно з результатами наради "Про впровадження системи реімбурсації препаратів інсуліну" від 15 квітня 2015 року за участі Прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка. На нараді були також присутні представники вітчизняних та іноземних виробників препаратів інсуліну, роздрібної аптечної мережі, медичної спільноти, дистриб'ютори та громадські організації.

Постанова дозволить почати реалізацію з 1 грудня 2015 року пілотного проекту щодо запровадження державного регулювання цін на препарати інсуліну за допомогою механізму відшкодування вартості препаратів інсуліну.

"Пілотний проект є одним з інструментів боротьби з корупцією в галузі. Він дозволить перейти від закупівель препаратів інсуліну в регіонах до аптечного відшкодування. Це — абсолютно європейський інструмент. Тепер важливо все підготувати для його впровадження", — повідомила Перший заступник міністра охорони здоров'я Олександра Павленко.

За рішенням Уряду, до 1 серпня 2015 року МОЗ України має затвердити положення про реєстр пацієнтів, які потребують інсулінотерапії, і ввести його в дію до 1 вересня 2015 року. Згідно зі статистикою МОЗ, імплементація пілотного проекту з реімбурсації вартості інсуліну розпочнеться в Полтавській, Чернігівській, Кіровоградській та Вінницькій областях.

Серед проблемних питань реалізації проекту, зокрема, введення електронного реєстру пацієнтів, у тому числі технічне забезпечення і захист персональних даних, співробітництво з аптечними мережами і взаємодія з виробниками інсулінів.

Як повідомили у МОЗі, на даний момент інсулін закуповується за рахунок коштів місцевих бюджетів, а однією з основних проблем введення програми реімбурсації цін на інсулін є відсутність реєстру пацієнтів, які мають потребу у цьому препараті.

Як раніше повідомлялося, Кабмін 5 березня 2014 року прийняв рішення про перенесення термінів на 1 січня 2015 року початку пілотного проекту з реімбурсації цін на інсулін. У той же час кошти для реалізації цього проекту в держбюджеті не були передбачені.

Однак у бюджеті 2015 року не передбачені кошти для продовження проекту по реімбурсації цін на ліки від гіпертонії, у зв'язку з чим був припинений діючий з листопада 2012 року механізм реімбурсації цін ліків для гіпертоніків.

Так, за даними МОЗу, в Україні з 300 тис. людей, що потребують інсулін, 130 тис. мають потребу в імпортному інсуліні.

За матеріалами: delo.ua

Комментарии (508)

Оставить комментарий

Отправить
Яндекс.Метрика