Всеукраїнське об’єднання «ЗАХИЩЕНА МЕДИЦИНА»
Допомога чекає!





Опитування
З яких питань Ви найчастіше звертаєтеся до юристів?
з ліцензування медичної практики
щодо підготовки до акредитації медичних закладів
щодо розв’язання конфліктів з пацієнтами
з інших питань
Голосувати  Результати

 

 

У МОЗі планують впровадження телемедицини в Україні

27 серпня 2015

Для публічного обговорення Міністерством охорони здоров'я опублікований проект наказу «Про затвердження нормативних документів щодо застосування телемедицини в сфері охорони здоров'я», яким заплановано затвердити:

- Порядок організації медичної допомоги на первинному, вторинному (спеціалізованому), третинному (високоспеціалізованому) рівнях із застосуванням телемедицини;

- Типове положення про кабінет телемедицини заклади охорони здоров'я;

- форми запиту на телемедичне консультування, укладення консультанта, журналу обліку телемедичних консультацій.

Згідно з проектом, телемедицина - це комплекс дій, технологій та заходів, які застосовуються при наданні медичної допомоги з використанням засобів дистанційного зв'язку у вигляді обміну електронними повідомленнями.

Медична допомога із застосуванням телемедицини здійснюється в кабінеті телемедицини. Такі кабінети повинні функціонувати у складі закладів охорони здоров'я.

Телемедична мережа складається з закладів охорони здоров'я незалежно від форми власності, а також фізосіб-підприємців, які здійснюють господарську діяльність з медичної практики, які використовують для взаємодії спеціалізовану інтернет-платформу для телемедицини - Портал телемедицини.

Як говориться в проекті, основним інструментом телемедицини є телемедичне консультування, яке використовується для надання своєчасної та адекватної медичної допомоги пацієнту, а також для інтерпретації знімків та інших зображень, зафіксованих цифровими носіями.

У процесі консультування беруть участь:

- пацієнт,

- його лікуючий лікар,

- лікар/лікарі, які надають консультацію,

- персонал кабінету телемедицини.

Телемедичне консультування проводиться на підставі запиту, облік консультацій ведеться в журналі.

Додатково, передбачається і можливість проведення телемедичного консиліуму - надання меддопомоги пацієнтові одночасно більш ніж одним лікарем із застосуванням телемедицини, у разі потреби в обговоренні клінічного випадку більше ніж з одним лікарем-консультантом.

У проекті також говориться про проведення телеметрії з метою дистанційного вимірювання, збору та передачі інформації про показники діяльності пацієнта (фізіологічних параметрах організму); а також домашнього телеконсультування - спостереження за станом здоров'я пацієнта, який знаходиться за межами закладу охорони здоров'я.

На думку МОЗ, реалізація запропонованих змін дозволить поліпшити пацієнтам доступ до медичних послуг, а лікарям - створить умови для підвищення кваліфікації та навчання шляхом дистанційного обміну досвідом з колегами.

За матеріалами: ЛІГА:ЗАКОН

Комментарии (2)

Оставить комментарий

Отправить
Яндекс.Метрика