Всеукраїнське об’єднання «ЗАХИЩЕНА МЕДИЦИНА»
Допомога чекає!





Опитування
З яких питань Ви найчастіше звертаєтеся до юристів?
з ліцензування медичної практики
щодо підготовки до акредитації медичних закладів
щодо розв’язання конфліктів з пацієнтами
з інших питань
Голосувати  Результати

 

 

МОЗ розробило проект наказу про затвердження Примірного положення про опікунську раду при закладі охорони здоров'я

04 квітня 2014

Міністерство охорони здоров'я розробило проект наказу про затвердження Примірного положення про опікунську раду при закладі охорони здоров'я - з метою удосконалення нормативної бази у частині, що стосується участі громадськості в охороні здоров'я.


Сучасна модель охорони здоров'я України передбачає можливість участі громадськості шляхом створення громадських консультативних або наглядових рад. Однак, законодавством не врегульовані питання створення та функціонування опікунських рад при закладах охорони здоров'я, основними завданнями яких є залучення благодійних коштів та інших ресурсів на невідкладні потреби установи охорони здоров'я , медичних працівників і пацієнтів, налагодження ефективних комунікацій між закладами охорони здоров'я, громадськістю та державою і т.д.


На сьогодні в Україні діє близько 100 опікунських рад при закладах охорони здоров'я, які на постійній основі надають організаційну, матеріальну та іншу допомогу установам, медпрацівникам та пацієнтам. Проект наказу розроблено з метою впорядкування та приведення у відповідність положень вже існуючих опікунських рад при закладах охорони здоров'я та забезпечення нормативної бази для створення нових.


Згідно з проектом, піклувальна рада при закладі охорони здоров'я є громадським консультативно-дорадчим органом, створеним з метою забезпечення права громадян на участь в управлінні та здійсненні громадського нагляду у сфері охорони здоров'я. Рада не є юридичною особою.


До складу ради можуть входити представники закладу охорони здоров'я (але не більше 1/5 від загальної кількості членів), громадських організацій та об'єднань, підприємств, установ, організацій незалежно від форми власності, органів держвлади та органів місцевого самоврядування. Члени опікунської ради здійснюють свою діяльність на громадських засадах без відриву від своєї основної роботи або заняття.


Пропонується встановити такі основні завдання опікунської ради:


- Сприяння ефективній діяльності установи шляхом участі у визначенні напрямів його розвитку та підготовки пропозицій щодо вдосконалення діяльності;

- Участь у плануванні та здійсненні заходів щодо залучення додаткових ресурсів на цільові потреби установи і пацієнтів;

- Залучення благодійних коштів та інших ресурсів;

- Существленіе громадського нагляду за використанням коштів, що надійшли у вигляді благодійної допомоги та з інших джерел;

- Встановлення та підтримка взаємодії установи з відповідними структурами, в тому числі закордонними, і сприяння в організації заходів з обміну досвідом;

- Представництво інтересів та захист прав пацієнтів і працівників;

Члени Опікунської ради будуть зобов'язані брати участь у засіданнях і виконувати рішення ради; інформувати керівництво установи, правоохоронні та інші органи про порушення правил використання об'єктів благодійної допомоги; у своїх вчинках дотримуватися високих норм моралі та етики; сприяти розвитку і зміцненню благодійності в сфері охорони здоров'я.


За матеріалами: ЛІГА ЗАКОН

Комментарии (0)

Оставить комментарий

Отправить
Яндекс.Метрика