Всеукраїнське об’єднання «ЗАХИЩЕНА МЕДИЦИНА»
Допомога чекає!





Опитування
З яких питань Ви найчастіше звертаєтеся до юристів?
з ліцензування медичної практики
щодо підготовки до акредитації медичних закладів
щодо розв’язання конфліктів з пацієнтами
з інших питань
Голосувати  Результати

 

 

Уряд прийняв постанову про відмову від референтних цін на ліки

06 липня 2015

Як повідомили в прес-службі Міністерства охорони здоров'я, Уряд своєю постановою затвердив повернення до моделі декларування оптово-відпускних цін на лікарські засоби і вироби медичного призначення без референтного ціноутворення, а також зобов'язав МОЗ коригувати задекларовані ціни з урахуванням змін курсу валют.

Постанову від 22 квітня 2015 року «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету міністрів України» було підписано 2 липня 2015 року.

Також, цією постановою скасовується участь Державної інспекції з контролю за цінами в процесі декларування. У функції Держінспекції раніше входило надання висновків щодо економічної обґрунтованості розрахунку оптово-відпускної ціни з використанням механізму референтного ціноутворення.

У МОЗ пояснили, що прийняття цього рішення зумовлено ситуацією, що склалася на валютному ринку. Різкі зміни курсу валют, що відбувалися останнім часом, перевищували допустимі законодавством темпи можливого зростання задекларованої відпускної ціни. Це ускладнювало забезпечення соціально незахищених верств населення пільговими лікарськими засобами. Згідно з повідомленням, МОЗ отримав безліч звернень від підрозділів охорони здоров'я державних адміністрацій, закладів охорони здоров'я, аптек і пацієнтів з проханням врегулювати проблеми, викликані нестабільністю курсу.

Дана постанова набере чинності з моменту публікації в офіційних виданнях.

Раніше, Кабінет міністрів України з 1 серпня 2014 року ввів референтне (порівняльне) ціноутворення на лікарські засоби і вироби медичного призначення, закупівля яких здійснюється за рахунок державного та місцевих бюджетів. Цей механізм в Україні передбачає, що суб'єкти господарювання декларують ціни на ліки з урахуванням цін на ті ж препарати в сусідніх країнах - Словаччині, Болгарії, Молдові та Польщі. Якщо подібні лікарські препарати в цих країнах не представлені, враховуються ціни в Латвії, Сербії, Угорщини та України.

Установи і заклади охорони здоров'я, що повністю або частково фінансуються з бюджетів, закуповують лікарські засоби і медичні вироби за цінами, що не перевищують рівень задекларованих.

За матеріалами: УНІАН

Комментарии (0)

Оставить комментарий

Отправить
Яндекс.Метрика