Всеукраїнське об’єднання «ЗАХИЩЕНА МЕДИЦИНА»
Допомога чекає!





Опитування
З яких питань Ви найчастіше звертаєтеся до юристів?
з ліцензування медичної практики
щодо підготовки до акредитації медичних закладів
щодо розв’язання конфліктів з пацієнтами
з інших питань
Голосувати  Результати

 

 

Подешевшають ліки, закуплені через міжнародні організації

14 квітня 2015

Верховна рада України ухвалила закон №2151, який остаточно дозволить передачу частини закупівель ліків міжнародним організаціям. Законопроект передбачає відміну 7% ПДВ та 5% митного збору на ліки, які закуповуватимуть міжнародні організації за кошти державного бюджету. У пакеті із законом № 2150, який був ухвалений Верховною Радою 19 березня 2015 року, економія державних коштів при закупівлі ліків через міжнародні організації складе 42%. За рахунок зекономлених коштів з’являється можливість додатково пролікувати та провакцинувати майже 1,5 млн. українців.

«Ухвалені закони означають можливість отримати вчасне якісне лікування для 1,5 мільйона (!) українців. Ми доклали багато зусиль до розробки та прийняття цих законів. Тепер вся справа за МОЗ, вони мають негайно розпочати роботу, аби дорослі пацієнти та діти отримали ліки і вакцини», — наполягає Дмитро Шерембей, голова правління БФ «Пацієнти України».

«Прийняття законопроекту №2151 усунуло останню перепону на шляху до передачі закупівель ліків міжнародним організаціям, — стверджує Ольга Богомолець, голова Комітету з питань охорони здоров’я Верховної Ради України. — Голосування за цей законопроект стало показником єдності українських парламентарів заради зміни країни на користь пацієнтів та усунення корупційних схем, які існували під час закупівлі ліків за державний кошт».

Ганна Гопко, голова комітету Верховної Ради у закордонних справах, стверджує: «Ці закони зможуть запрацювати лише в «пакеті», тому від моменту прийняття першого Закону №2150, ми серйозно «билися» за прийняття закону №2151. Міжнародні організації, які постачатимуть нашим співгромадянам ліки мають побачити в Україні серйозного та цивілізованого партнера, готового до прозорості, яку забезпечують міжнародні інституції. А також готового до боротьби з корупцією в сфері державних закупівель».

Тепер найближчі 4 роки ліки для українських пацієнтів зможуть закуповувати 6 міжнародних неприбуткових організацій: ВООЗ, ЮНІСЕФ, IDA Foundation (Нідерланди), CrownAgents (Велика Британія), Partner ship for supply chain management (PFSCM) (Америка), Global Drug Facility (GDF) (Швейцарія). Міжнародні неприбуткові організації за своїми положеннями не можуть бути платниками податків та ПДВ.

На сьогодні йдеться лише про передачу закупівель препаратів за чотирма програмами лікування: СНІД, туберкульоз, вірусні гепатити та вакцинація. Зниження в ціні забезпечить використання міжнародної упаковки, гуртові міжнародні ціни та скасування ПДВ та імпортного збору.

Громадські активісти та парламентарі очікують, що закупівельна функція буде передана міжнародним організаціям вже за 6 тижнів. А перші поставки розпочнуться влітку 2015 року.

За матеріалами: likar.info

Комментарии (2)

Оставить комментарий

Отправить
Яндекс.Метрика